22 Mayıs 2012 Salı

GÜNÜN SORUSU :


Rahatsız olduğumda tutamadığım Ramazan oruçlarını kaza ederken, her ne borcum varsa, diye niyet ediyorum. Böyle niyetlenmem uygun olur mu?

Cevap:Böyle rastgele olmaz. (En son kazaya kalan [veyâ ilk kazaya kalan] orucumu tutmaya) diye niyet etmelidir. Adak orucunuz varsa, (En son tutamadığım adak orucuna), yemin keffareti borcu vardır, (En son yemin keffaretimin tutamadığım orucuna) diye niyet edilir. (Her ne borcum varsa) denilirse, yemin keffareti mi, adak borcu mu belli değildir. İsmini belli edeceğiz. Yemin keffaretine başlayınca üç gün peşpeşe devam etmelidir. Adak orucu kaç tane ise ona göre tutmalıdır, niyeti de ona göre düzeltmelidir. Sizin dediğiniz gibi tutulunca oruç olur, ama borç ödenmiş olmaz. İlmihâl kitâplarını okursak bunları öğreniriz. İsrarla (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye), (İslâm Ahlâkı) kitâbı diyoruz, çünkü bunlarda fıkıh, ilmihâl bilgileri var. Mutlaka öğrenmemiz lâzım. Yaptığımız iş, yarın âhirette önümüze konacak.


Günün Hikmetli Sözü:
Ebû Muhammed Râzî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki; "Sabrın alâmeti, şikâyeti terk edip, musîbeti ve sıkıntıları gizlemektir."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder